Antwoorden op veel gestelde vragen voor Oekraiense vluchtelingen

Antwoorden op veelgestelde vragen van Oekraïense vluchtelingen

Opvang

Waar kan ik mij aanmelden als ik opvang nodig heb?

Als u zelf geen onderdak heeft moet u zich fysiek aanmelden bij het regionale aanmeldpunt in de Broodfabriek in Rijswijk (adres: Volmerlaan 12).

Hoe kom ik bij het aanmeldpunt?

De locatie van het aanmeldpunt is De Broodfabriek, Volmerlaan 12, 2288 GD Rijswijk.

Vanaf Den Haag Centraal Station:

Vertrek spoor 1, 2 of 3 NS-sprinter richting Dordrecht. Aankomst Treinstation Rijswijk, lopen 12 minuten

Vanaf Den Haag Hollands Spoor:

Vertrek spoor 3, NS-sprinter richting Dordrecht. Aankomst Treinstation Rijswijk, lopen 12 minuten Vertrek perron B Tram 17 richting Wateringen, aankomst tram/bushalte Volmerlaan Rijswijk, lopen 3 minuten)

Looproute vanaf Station Rijswijk

Stap uit op station Rijswijk en neem de uitgang richting de stationshal die uitkomt op de Sir Winston Churchilllaan. Ga rechtsaf en loop de Lange Kleiweg op. Ga linksaf de Visseringlaan in en bij de stoplichten rechts de Volmerlaan op. De hoofdingang bevindt zich na 100 meter lopen aan uw rechterhand.

Bekijk de route in Google maps

Hoe werkt de opvang?

U meldt zich op de aanmeldlocatie in Rijswijk. Op de aanmeldlocatie zijn medewerkers van de GGD aanwezig. Ook is er een arts aanwezig. Zij vangen u op en zorgen dat u een slaapplaats krijgt. In eerste instantie is dat noodopvang in bijvoorbeeld een hotel. Later probeert de gemeente u te verhuizen naar een locatie waar u langere tijd kunt blijven.

Moet iedereen zich aanmelden op het aanmeldpunt?

Nee, dit geldt alleen voor vluchtelingen die geen onderdak hebben. Oekraïense vluchtelingen mogen vrij reizen naar Nederland. Ze hoeven zich niet te registeren bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Wel moeten de vluchtelingen zich bij de gemeente in laten schrijven in de BRP (Basisregistratie Personen). Zo weet de gemeente welke vluchtelingen in de gemeente verblijven. De vluchteling kan na de inschrijving in de BRP en het openen van een bankrekening aanspraak maken op leefgeld. 

Kan ik mijn huisdier meenemen naar de opvang?

U kunt uw huisdier meenemen naar de aanmeldlocatie. Op de aanmeldlocatie wordt besproken wat de mogelijkheden voor de opvang van uw huisdier zijn. De gemeente probeert het huisdier samen met u op te vangen. Soms is dit helaas niet mogelijk. Mogelijk moet u langs een dierenarts om uw huisdier te laten vaccineren. Kijk voor meer informatie op de website van de NVWA.

Welke hulp krijgen eigenaren van huisdieren?

Huisdieren kunnen geholpen worden met de nodige vaccinaties en medische hulp. Wanneer het niet mogelijk is uw huisdier naar de opvanglocatie mee te nemen, kan er een tijdelijk onderkomen voor uw huisdier geregeld worden. Neem hiervoor contact op met Hulp voor dieren uit Oekraïne via telefoonnummer 088 - 811 33 33 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur) of via e-mail: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl. Of kijk op de website Hulp voor dieren uit Oekraïne.

Het meldpunt is een initiatief van Nederlandse en internationale dierenhulporganisaties voor gevluchte Oekraïners die hulp voor hun dieren nodig hebben.

Gemeente

Moet ik me inschrijven bij de gemeente?

Ja, u moet zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Met het bewijs van inschrijving kunt u een bankrekening opnemen. Ook kunt u met het bewijs aanspraak maken op leefgeld.

Heb ik recht op financiële ondersteuning via bijstand of leefgeld?

Alleen als iemand inschreven staat in de BRP (Basisregistratie Personen) en een bankrekening geopend heeft, kan deze persoon in aanmerking komen voor leefgeld.

De regels zijn met ingang van 1 februari 2023 veranderd.

Lees hierover op de website van de rijksoverheid.

Moet ik asiel aanvragen in Nederland?

Bent u naar Nederland gekomen met een biometrisch paspoort uit Oekraïne of met een visum kort verblijf? Of hebt u hier een verblijfsvergunning? Dan mag u gewoon in Nederland blijven. U hoeft geen asiel aan te vragen.

Wilt u wel asiel aanvragen als Oekraïner, nu of later? Dan kan het een tijd duren voor de IND uw aanvraag behandelt. De IND neemt de komende maanden geen beslissingen op asielaanvragen van Oekraïners.

Als u geen Oekraïense burger, vaste inwoner van Oekraïne of een eerstegraads familielid bent moet u waarschijnlijk asiel aanvragen om hier te mogen blijven. Dit geldt niet voor niet-Oekraïense burgers en staatlozen die legaal in Oekraïne verbleven en niet naar hun land of regio van herkomst kunnen terugkeren. U kunt asiel aanvragen door u te melden in Ter Apel.

Moet ik inburgeren?

Het is nog niet bekend of Oekraïense vluchtelingen verplicht moeten inburgeren. Hiervoor wacht de gemeente op meer informatie van de Rijksoverheid over de rechten en plichten van Oekraïense vluchtelingen in Nederland.

Ik had eerder een visum aangevraagd om naar Nederland te komen. Waar haal ik dat op?

Hoe kom ik aan een verblijfsvergunning in Nederland?

Als vluchteling uit Oekraïne mag u maximaal 180 dagen zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijven. U heeft vooralsnog dus geen verblijfsvergunning nodig.

Nederland en andere EU-landen werken aan een nieuwe regeling speciaal voor Oekraïners. Dan wordt ook meer duidelijk over bijvoorbeeld onderdak, het recht op zorg en wanneer u mag werken of studeren. U hoeft zich tot die tijd geen zorgen te maken over uw recht op verblijf in Nederland.

Kijk op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor meer informatie.

Ik ben gerepatrieerd of geëvacueerd uit Oekraïne. Waar heb ik recht op?

De Nederlandse overheid heeft een aparte regeling ingesteld voor de repatriatie en evacuatie van Nederlanders, hun eerstegraads familieleden en een groep kwetsbare Oekraïense burgers. Deze groep mensen heeft recht op bepaalde vergoedingen en verzekeringen in Nederland. U kunt hiervoor contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Lees meer informatie op overheid.nl.

Reizen

Mag ik naar Nederland reizen?

Als u een biometrisch paspoort heeft, kunt u vrij reizen naar Nederland en zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven. U vindt meer informatie op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Werk

Mag ik werken Nederland?

Ja, u mag werken in Nederland. Maak hierover duidelijke afspraken met uw werkgever.

Neem contact op met The Hague International Centre als u meer vragen heeft over werken in Nederland.

Onderwijs

Kunnen mijn kinderen naar school?

In Nederland moeten alle minderjarige kinderen (tot 18 jaar) verplicht naar school. Het is lastig om gevluchte kinderen meteen na aankomst naar school te sturen. De gemeente probeert de kinderen wel zo snel mogelijk naar school te krijgen. OP deze manier kunnen wij snel de taal leren en sociale contacten opbouwen. Ook is het belangrijk dat kinderen een dagritme opbouwen.

Zorg

Kan ik medische zorg krijgen?

Heeft u dringend medische zorg nodig in Nederland en (nog) geen verzekering? De kosten van zorg worden vergoed als het gaat om zorg die niet kan worden uitgesteld. Bijvoorbeeld bij een levensbedreigende ziekte. De vergoeding komt uit een speciale regeling voor mensen zonder verzekering. Uw arts of behandelaar vraagt de vergoeding voor de kosten aan. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen voor de behandeling. Kijk de website van het CAK voor meer informatie.

Kan ik een zorgverzekering afsluiten?

Als u een verblijfsvergunning heeft, kunt u een zorgverzekering afsluiten. Op dit moment kunt u zonder verblijfsvergunning nog geen zorgverzekering afsluiten. De betaling van de medische zorg verloopt dan via de zorgverlener.