Brandveiligheid, melding of vergunning

Wat is het?

Gebouwen moeten brandveilig zijn. Gaat u voor het eerst een gebouw, terrein of een tijdelijk bouwwerk gebruiken? Dan kan het zijn dat u een melding moet doen voor brandveilig gebruik. In andere gevallen moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Soms hebt u deze omgevingsvergunning al nodig voor het (ver)bouwen van het gebouw.

Gaat u als particulier een woning bewonen? Dan hoeft u geen vergunning aan te vragen of melding te doen voor brandveilig gebruik.

Wat moet ik doen?

Via Omgevingsloket online kunt u nagaan of u een omgevingsvergunning moet aanvragen of een melding moet doen. U kunt de aanvraag dan direct online indienen. Gebruik hiervoor uw DigiD. U kunt het formulier ook downloaden en uitprinten. Bedrijven kunnen de aanvraag of melding online doen. Gebruik hiervoor eHerkenning.

Vergunning aanvragen

Dien de aanvraag ruim van tevoren in. U mag het gebouw namelijk niet gebruiken voordat u de vergunning hebt. Vul het aanvraagformulier volledig in. Geef hierbij de volgende gegevens:

  • adres en kadastrale gegevens van het gebouw
  • hoeveel mensen u toelaat in het gebouw
  • welke installaties er in het gebouw aanwezig zijn

Stuur het aanvraagformulier met de gevraagde documenten naar de gemeente. Stuur in ieder geval een plattegrond van het gebouw mee. Op de plattegrond moeten blusmiddelen, vluchtroutes en andere brandveiligheidsvoorzieningen staan. De gemeente stuurt een ontvangstbevestiging van uw aanvraag.

De gemeente maakt een ontwerpbesluit over uw aanvraag. Iedereen kan binnen 6 weken zijn of haar mening (zienswijze) hierover geven. Bent u het niet eens met het ontwerpbesluit? Geef dan in uw zienswijze aan waarom. U ontvangt vanzelf bericht of u de vergunning krijgt.

Melding doen

Doe de melding minimaal 4 weken voordat u het gebouw gaat gebruiken. Vermeld hierbij dat het om een ‘gebruiksmelding’ gaat. De gemeente stuurt u een ontvangstbevestiging van uw melding. Deze ontvangstbevestiging houdt niet automatisch in dat u aan alle eisen hebt voldaan. De gemeente kan naar aanleiding van uw melding voorwaarden stellen aan brandveilig gebruik van het gebouw. Aan deze voorwaarden moet u zich houden. 4 weken na de melding mag u het gebouw gebruiken.

Hoe werkt het?

Gebruikscriteria

Het gebruik van bouwwerken moet voldoen aan de eisen uit het gebruiksbesluit. Het Gebruiksbesluit onderscheidt hierbij drie situaties.

1. Algemeen gebruik (melding- en vergunningenvrij; moet voldoen aan algemene voorwaarden);

2. Gebruik op basis van gebruiksmelding (meldingsplicht);

3. Gebruik op basis van een gebruiksvergunning (vergunningplicht).

  • > vier personen bedrijfsmatig of in het kader van verzorging nachtverblijf wordt verschaft (bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, hotels en kamerverhuurbedrijven);
  • > tien kinderen jonger dan twaalf jaar;
  • >tien lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten dagverblijf zal worden verschaft (bijvoorbeeld kinderdagverblijven en basisscholen);

Gebruiksmelding

Bij sommige gebouwen waar voorheen een gebruiksvergunning moest worden aangevraagd kan nu worden volstaan met het doen van een melding. Voor de meeste gebouwen waar meer dan 50 personen in verblijven (en waar niet in wordt geslapen) is dit het geval.

  • u moet wel dezelfde documenten overleggen als bij de vergunning
  • u hoeft geen leges te betalen
  • u hoeft geen 12 weken maar 4 weken te wachten voordat u het pand kunt gebruiken

Wat heb ik nodig?

  • Als ondernemer hebt u eHerkenning en uw KvK-vestigingsnummer nodig.
  • Als particulier hebt u uw DigiD nodig.

Hoe lang duurt het?

De overheid heeft als taak de brandveiligheid van bouwwerken te bewaken. Naast brandveilig bouwen is een brandveilig gebruik van belang (gebruiksbesluit). Bouw-, milieu- en gebruiksvergunningen zijn hierbij de belangrijkste instrumenten.

Een gebruiksvergunning of -melding is gebaseerd op een oordeel en bijhorend advies van de brandweer.

Voor tijdelijke gebruiksvergunningen (feesten en partijen in tenten e.d. waar meer dan 50 personen aanwezig zijn) is de brandbeveiligingsverordening van belang. Hierover kunt u contact opnemen met de gemeente

Extra informatie

Vraag de vergunning tijdig aan

Voor het verlenen van een gebruiksvergunning en het controleren van de naleving ervan hanteert de brandweer een planning. Het kan dus voorkomen dat enige tijd verstrijkt voordat de brandweer contact met u opneemt. Neem eventueel zelf contact op met de brandweer.

U blijft verantwoordelijk

Houd er rekening mee dat u zelf altijd verantwoordelijk blijft voor de brandveiligheid van uw inrichting. Bij schade zal de verzekering meewegen of u al dan niet een gebruiksvergunning heeft. U kunt zich niet beroepen op het feit dat de brandweer nog geen contact met u had opgenomen.

Heeft u gevonden wat u zocht?