Collecte
Wat is het?
Als u voor een goed doel geld of spullen wilt inzamelen, dan vraagt u een collectevergunning aan bij de gemeente.
Direct regelen:
Vrijstelling vergunningplicht
Organisaties die zijn opgenomen op het rooster van het CBF zijn vrijgesteld van de vergunningplicht. Zij hoeven dus geen aanvraag voor een collectevergunning in te dienen.
Voorschriften
Voor de collectes die zijn vrijgesteld van de vergunningplicht gelden bepaalde voorschriften. Deze voorschriften vindt u in bijlage 2 van het Besluit vaststelling collecte- en wervingsrooster gemeente Midden-Delfland 2022 en 2023.
Hoe werkt het?
De gemeente wil dat er niet teveel collectes tegelijkertijd plaatsvinden. In een collecterooster houdt zij bij wanneer er collectes zijn. De gemeente kijkt of uw collecte past in het rooster.
Bij grote landelijke acties toetst de gemeente uw aanvraag aan het advies van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Bij het CBF kunt u het landelijk collecterooster inzien. Ook kunt u hier het rooster van de gemeente bekijken. Kijk vooraf in het collecterooster en bepaal dan pas de datum voor het collecteren of inzamelen.
Wat moet ik doen?
U vraagt de vergunning aan bij de gemeente.
In uw aanvraag moet u laten zien dat u het ingezamelde geld op een verantwoorde wijze aan het genoemde doel gaat besteden. Geef verder de volgende informatie:
- de naam van de organisatie die de collecte organiseert
- een omschrijving van de collecte
- de periode waarin u de collecte wilt houden
Hoeveel kost het?
Aan de collectevergunning zijn geen kosten verbonden.
Hoelang duurt het?
U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de vergunning krijgt. Als de gemeente niet binnen deze termijn beslist, dan krijgt u automatisch de vergunning om te collecteren.
Bezwaar maken
Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
Extra informatie
Onder collecteren valt ook:
- leden- en donateurswerving en
- lotenverkoop door goededoelenloterijen