De nieuwe Omgevingswet
Het is zover, sinds 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Deze wet bundelt en vereenvoudigt regels die gaan over thema’s als bouwen en cultureel erfgoed, milieu en duurzaamheid, water en bodem, natuur en gezondheid, en ruimte voor sport en bewegen. De regels gelden niet alleen voor grote ontwikkelingen in Midden-Delfland. Ze bepalen ook of u bijvoorbeeld een dakkapel op uw woning mag plaatsen.
De Omgevingswet geldt voor iedereen in Nederland. Deze nieuwe wet vereenvoudigt de regels voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort. U krijgt met de Omgevingswet te maken als u bijvoorbeeld van plan bent uw huis te verbouwen, een boom te kappen of ergens een bedrijf of buurthuis te beginnen. Het kan ook zijn dat uw buren, een projectontwikkelaar of de gemeente in uw omgeving gaat (ver)bouwen. In dat geval kunt u meedenken over ontwikkelingen in uw buurt.
Wat er verandert
De Omgevingswet bekijkt de omgeving waarin u woont, werkt en leeft als één geheel. Door het bundelen van allerlei landelijke wetten en regels ontstaat meer overzicht. Informatie die eerst op verschillende plekken waren verzameld, vindt u nu op één plek: in het vernieuwde Omgevingsloket. In dit landelijke digitale loket ziet u welke regels gelden op een adres, doet u een vergunningscheck of vraagt u een omgevingsvergunning aan.
Meepraten over ontwikkelingen
Het is belangrijk om vroegtijdig in gesprek te gaan over (ver)bouwplannen. Of het nu gaat om plannen van de overheid, een ontwikkelaar of van u of uw buren. U kunt actief over deze plannen meepraten, of andere oplossingen en creatieve ideeën aandragen. Dat noemen we participatie.
In de Omgevingswet staan regels over participatie voor initiatieven en ontwikkelingen. En als u een vergunning aanvraagt, moet u als initiatiefnemer aangeven of u uw buren en bewoners in de omgeving bij uw plannen heeft betrokken, hoe u dat heeft gedaan en wat de uitkomst is. Om u daarmee op weg te helpen is er een Gesprekshandreiking Participatie voor Initiatiefnemers.
Nog niet alles is af
Net als bij een verbouwing staat niet alles in één keer op de goede plek. Dat gaat even duren en soms gaat er iets fout. Het kost tijd om te wennen aan de nieuwe wet en de andere manier van samenwerken die daarbij hoort. De komende jaren wordt het Omgevingsloket continu verbeterd en verder uitgebreid.
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen.