Inkoop- en aanbestedingsbeleid
Op 23 september 2014 heeft de gemeenteraad het Inkoop- en aanbestedingsbeleid vastgesteld. Hiermee wordt invulling gegeven aan de formele regelgeving, zoals de Aanbestedingswet 2012. Op 7 januari 2025 is het beleid van 2014 nader uitgewerkt in de Beleidsregels inkoop en aanbesteden 2025.
Wanneer krijgt u met het Inkoop- en aanbestedingsbeleid te maken?
U krijgt te maken met het Inkoop- en aanbestedingsbeleid wanneer u als een ondernemer, leverancier of bedrijf zaken doet met de gemeente.
Wat wil de gemeente bereiken met dit Inkoop- en aanbestedingsbeleid?
Het formele hoofddoel van het inkoop- en aanbestedingsbeleid is zo verantwoord mogelijk inkopen. Met behulp van dit beleid wil de gemeente zo doeltreffend en doelmatig mogelijk aanbesteden waarbij de objectiviteit, transparantie en non-discriminatie wordt gewaarborgd. Hiermee wordt bedoeld dat de gemeente aanbesteedt op een manier waarbij naar iedere ondernemer, leverancier of bedrijf objectief gekeken wordt, de gemeente achteraf kan uitleggen waarom er is gekozen voor een bepaalde inschrijver en dat ieder bedrijf, leverancier of ondernemer een gelijke kans krijgt.
Bij de uitvoering van het inkoop- en aanbestedingsbeleid streeft de gemeente vanuit de filosofie van Cittaslow naar korte ketens en sociaal verantwoord inkopen. Korte ketens houdt in dat meer plaatselijk wordt ingekocht. Dit stimuleert het kopen van streekproducten bij plaatselijke ondernemers en veehouders, zorgt voor minder reisafstand etc. Het bij de eigen ondernemers kopen draagt bij aan vitale dorpen.
Sociaal verantwoord inkopen houdt in dat bij grote meervoudige aanbestedingen ondernemers een gedeelte van de aanneemsom moeten besteden aan sociale projecten of het in dienst nemen van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.