Kabels en leidingen leggen in openbare grond

Wat is het?

De aanleg van kabels en leidingen wordt voornamelijk door verschillende nutsbedrijven gedaan. Dit gaat altijd na instemming van de gemeente. De gemeente is verplicht toestemming te verlenen voor het leggen van kabels en leidingen wanneer deze het algeheel belang dienen. Wel kan de gemeente voorwaarden bepalen en in overleg wijzigingen bespreken.

Houdt u bij nieuwbouw of forse verbouw rekening met bekabeling (telecommunicatie, gas, elektriciteit e.d.). Deze moet u apart aanvragen bij de desbetreffende leveranciers.

Hoe werkt het?

 Bovengrondse kabels en leidingen

  1. Bovengrondse kabels en leidingen brengen vrijwel altijd beperkingen mee voor de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van de grond die onder de leidingen ligt.
  2. Het is bijvoorbeeld verboden te bouwen onder of direct naast hoogspanningsmasten.
  3. De bouwhoogte onder de straalpaden van telefonie en dergelijke is gelimiteerd.
  • Ondergrondse kabels en leidingen worden voornamelijk door de verschillende nutsbedrijven gelegd. In Midden-Delfland zijn dit: Westland Infra (elektriciteit, gas en openbare verlichting), Evides (water), KPN (telefonie), CAIW (kabel) en OCAP (CO2).
  • Tussen de nutsbedrijven en de gemeenten Midden-Delfland en Westland zijn verschillende bepalingen afgesproken. Deze staan in de AVKL (algemene voorwaarden voor het leggen, hebben en onderhouden van kabels en leidingen in de gemeente Westland en Midden-Delfland)
  • De nutsbedrijven beheren en onderhouden hun eigen ondergrondse kabels en leidingen. Uitbreiding of wijzigingen worden door hen geïnitieerd.
  • Ondergrondse kabels en leidingen hebben een veiligheidszone. Deze is afhankelijk van de aard van de leiding. In deze zones geldt een beperking van de bebouwingsmogelijkheden.
  • De beheerders van ondergrondse kabels en leidingen, zoals energiebedrijven en de Gasunie, willen dat de kabels en leidingen uitsluitend worden gelegd in openbaar gebied. Huisaansluitingen zijn hierop de enige uitzondering.

Ondergrondse kabels en leidingen

Wat moet ik doen?

Bovengrondse leidingenVoor de plaatsing van bovengrondse infrastructurele werken is een bouwvergunning vereist.

  • De aanleg van ondergrondse werken in openbaar gebied moet u instemming hebben van de gemeente.
  • Hierdoor houdt de gemeente het overzicht over de werkzaamheden in het gebeid en kan het verschillende zaken coördineren. Door de coördinatie blijft de overlast tot een minimum beperkt.
  • De ondergrondse kabels en leidingen worden volgens een standaard Midden-Delfland profiel gelegd. Hiervoor is in bebouwd gebied een kabelstrook met een breedte van 2,31 m nodig.

Ondergrondse leidingen

Wat moet ik meenemen?

Instemmingsaanvraag met

Tekening (in 3-voud) met het tracé van de aan te leggen, of te wijzigen kabel en of leiding.Korte toelichting op de werkzaamheden.De startdatum en duur van de werkzaamheden.

Hoeveel kost het?

Jaarlijks verrekent de gemeente de kosten welke gemaakt zijn om kabels en leidingen in de openbare ruimte toe te staan. De kosten bestaan uit: de behandeling van de aanvragen, onderhoud van de herstelde sleuven en de kosten van de versnelde degeneratie van het wegdek.

De kosten worden middels een vast vergoedingsstelsel berekend. Waarbij de lengte en het soort bestrating bepalend is. Het vergoedingsstelsel wordt jaarlijks vastgesteld.

Hoe lang duurt het?

Bevoegdheid gemeente bij openbaar net

Indien de te leggen kabel of leiding onderdeel vormt van een openbaar net, dat wil zeggen dat iedereen toegang heeft tot het net, dan moet de gemeente het ingraven van de kabel of leiding gedogen. Het leggen van een kabel kan niet geweigerd worden. Wel kan er in overleg wijzigingen aangebracht worden.Het dichtmaken en afwerken van de sleuven en gaten in de bestrating moet gebeuren naar tevredenheid van de gemeente.Voor aanvang van de werkzaamheden dient de graver een KLIC-melding te doen. De locatie van de aanwezige kabels en leidingen worden dan naar de graver gestuurd, zodat deze zorgvuldig kan graven en schade aan andere kabels en leidingen kan voorkomen.

Bevoegdheid gemeente in andere gevallen

Als de te leggen kabel geen onderdeel vormt van een openbaar net, is er voor de gemeente geen gedoogplicht. De medewerking van de gemeente is in dit geval niet verplicht en de gemeente kan (financiële) voorwaarden aan haar medewerking stellen.

Extra informatie

Voor storingen of lekkages kunt u het beste direct contact opnemen met het betreffende nutsbedrijf.

Westland infra: 0800-1265 of via de website

www.westlandinfra.nl www.caiw.nl

Evides: 0900-0787 of via website

www.evides.nl

KPN: 0900-0244 of via website

www.kpn.com

CAIW: 088-2249 111 of via website

Heeft u gevonden wat u zocht?