Toezicht Wmo-voorzieningen
GGD Haaglanden houdt toezicht op de kwaliteit van de Wmo-voorzieningen van aanbieders waarmee de gemeente een contract heeft. Het toezicht richt zich met name op de vraag of de Wmo-voorziening voldoet aan de daaraan gestelde kwaliteitseisen.
Met ingang van 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de kwaliteit van de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het toezicht daarop. De colleges van burgemeester en wethouders van 11 gemeenten hebben GGD Haaglanden aangewezen als toezichthouder voor de Wmo-voorzieningen.
Toezicht op kwaliteit
Dit betekent dat GGD Haaglanden toezicht houdt op de kwaliteit van de Wmo-voorzieningen van aanbieders waarmee deze gemeenten een contract hebben. Het toezicht richt zich met name op de vraag of de Wmo-voorziening voldoet aan de daaraan gestelde kwaliteitseisen.
Melding doen
Een onderdeel van het toezicht is een regeling voor het melden van een calamiteit of geweld bij de verstrekking van een voorziening. In de Wmo is opgenomen dat een zorgaanbieder bij de toezichthouder meteen melding doet van:
- iedere calamiteit die bij verstrekking van een voorziening heeft plaatsgevonden
- geweld bij de verstrekking van een voorziening
- Naast aanbieders kunnen burgers/cliënten en ambtenaren een melding doen.
Wilt u een melding doen?
Vul dan het meldingsformulier in. U kunt tijdens kantooruren ook contact met de GGD opnemen via (088) 355 01 00.
Acuut gevaar bij zorgverlening?
Mocht u of iemand in uw omgeving jeugdhulp of Wmo begeleiding ontvangen en acuut in levensgevaar komen door de zorgverlening of het plotseling ontbreken daarvan, dan kunt u contact opnemen met de gemeente via (015) 380 42 66.
Gemeenten
De volgende gemeenten hebben GGD Haaglanden toegewezen als toezichthouder:
- Delft
- Den Haag
- Lansingerland
- Leidschendam-Voorburg
- Midden-Delfland
- Pijnacker-Nootdorp
- Rijswijk
- Voorschoten
- Wassenaar
- Westland
- Zoetermeer