Wat is het?

Als u door een ziekte, beperking of ouderdom uw woning niet meer normaal kunt gebruiken, kan de gemeente u helpen. Bijvoorbeeld door de bereikbaarheid, toegang en het gebruik van uw woning te verbeteren. Deze hulp van de gemeente heet een woonvoorziening.

De gemeente zoekt samen met u naar een oplossing. In bepaalde gevallen kunt u een woonvoorziening krijgen.

Wat moet ik doen?

Als u langer dan 6 maanden niet normaal en zelfstandig uw woning kunt gebruiken, neem dan contact op met de gemeente.

  • U kunt iedere werkdag tussen 8.30 uur en 12.00 uur bellen naar het team Wmo van de gemeente Midden-Delfland via telefoon (015) 380 41 11 of u kunt een mail sturen naar wmo@middendelfland.nl
  • U maakt melding van uw probleem.
  • U voert een gesprek met een klantmanager Wmo de gemeente over uw situatie. Vindt u het moeilijk om een gesprek te voeren? Dan kunt u iemand uit uw omgeving, zoals bijvoorbeeld een familielid of vriend(in), vragen om aanwezig te zijn bij dit gesprek. Ook kunt u vragen een onafhankelijke cliëntondersteuner inschakelen. Deze persoon ondersteunt u dan tijdens de gesprekken en het verdere traject. Wilt u een cliëntondersteuner? Dan kunt u contact opnemen met SWMD. Zij helpen u verder.
  • U geeft aan waar u hulp bij nodig hebt. U kunt hiervoor eventueel ook een persoonlijk plan inleveren. In dit persoonlijk plan kunt u aangeven wat u denkt nodig te hebben om weer voldoende zelfredzaam te zijn en/of te kunnen participeren in de samenleving. Dit persoonlijk plan is niet verplicht en alleen van toepassing als u dit zelf graag wilt.

Als een woonvoorziening via de Wmo de beste oplossing blijkt te zijn, dan kunt u bij de gemeente een aanvraag hiervoor indienen.

Hoe werkt het?

Welke hulp de gemeente geeft, hangt af van wat voor u de beste oplossing is. Allereerst onderzoekt de gemeente of u zelf uw probleem kunt oplossen. Dit kan bijvoorbeeld door hulp van familie, vrienden of bekenden.Verder kijkt de gemeente ook of u geholpen bent met een algemene hulpdienst, zoals bijvoorbeeld het lenen van een douchestoel of de aanschaf van wandbeugels. Als dit niet lukt, dan kan de gemeente u verder helpen. De gemeente kan u bijvoorbeeld het volgende bieden:

  • aanpassing in uw woning
  • een hulpmiddel voor uw woning zoals bijvoorbeeld een drempelhulp, een toiletstoel of een traplift

Hoeveel kost het?

Wanneer u een woonvoorziening door de gemeente krijgt toegekend, bent u een eigen bijdrage verschuldigd. Die wordt landelijk vastgesteld en geïnd door het CAK. De gemeente heeft geen bemoeienis met inning van de eigen bijdrage.

Uw eigen bijdrage bedraagt in 2024 maximaal € 20,60 per maand. Dit is afhankelijk van uw leeftijd en leefsituatie. Uw eigen bijdrage kunt u berekenen op CAK - Rekenhulp Eigen Bijdrage (hetcak.nl)

Hoelang duurt het?

  • Nadat u zich gemeld heeft bij de gemeente, heeft het college 6 weken de tijd om onderzoek te doen.
  • U krijgt een verslag van de uitkomsten van het onderzoek en de oplossing die de gemeente u wil bieden.
  • Daarna kunt u een aanvraag indienen. Binnen 2 weken na de aanvraag ontvangt u bericht.

Extra informatie

Bent u het niet eens met een besluit dat het CAK heeft genomen? Bijvoorbeeld de brief waarin uw eigen bijdrage is vastgesteld? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Op www.hetcak.nl/zelf-regelen/bezwaar-maken wordt uitgelegd hoe u bezwaar kunt maken.

Heeft u gevonden wat u zocht?