WOZ - veelgestelde vragen

Wat betekent WOZ?

WOZ is een afkorting voor (Wet) waardering onroerende zaken. Op basis van deze wet worden alle onroerende zaken in Nederland elk jaar gewaardeerd (de WOZ-waarde). De Wet WOZ zorgt ervoor dat bij de belangrijkste heffingen over onroerende zaken dezelfde waarde wordt gebruikt. De WOZ-waarde wordt gebruikt door:

  • de gemeente voor de aanslagen onroerendezaakbelastingen (OZB);
  • de Rijksbelastingdienst voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting;
  • het waterschap voor de watersysteemheffing gebouwd.
Ik heb van de gemeente een WOZ-beschikking gekregen. Wat is dat?

De WOZ-beschikking is een officieel document waarop de waarde van uw onroerende zaak staat. Een onroerende zaak is bijvoorbeeld een woning of een bedrijfspand, maar kan ook een stuk grond zijn. De WOZ-beschikking geldt voor één kalenderjaar.
De beschikking staat op het aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke heffingen. Naast de WOZ-beschikking kunnen dus ook gemeentelijke heffingen op het biljet staan.

Ik huur een woning. Ontvang ik ook een WOZ-beschikking?

Ja, ook als huurder van een woning ontvangt u een WOZ-beschikking.
De WOZ-waarde weegt mee bij het bepalen van de maximale huurprijs. Dit betekent dat huurders een belang hebben bij de waarde van hun huurwoning.

Bent u huurder? Dan ontvangt u in mei bericht over de voorgenomen huurverhoging. U kunt dan belang hebben bij een lagere WOZ-waarde.

Ik vind de WOZ-waarde te hoog of te laag. Wat kan ik doen?

Als u denkt dat de WOZ-waarde niet juist is, kunt u eerst contact opnemen met het team Belastingen van de gemeente. Dit kunt u ook doen als u denkt dat iets anders niet juist op het biljet staat. Een medewerker van het team neemt dan het biljet met u door. Vindt u dat één en ander toch niet juist is, dan kunt u bezwaar maken.

Op de pagina "Bezwaar tegen uw aanslag" leest u hoe u dit doet.

De woningprijzen dalen en toch stijgt mijn WOZ-waarde. Hoe komt dat?
Waar vind ik het taxatieverslag?

U kunt een taxatieverslag opvragen van het object waarvoor u een WOZ-beschikking ontvangt. Op het taxatieverslag staat de waarde van het object vermeld en informatie over de inhoud, type en bouwjaar en de grootte van de kavel. Op het taxatieverslag staan ook marktgegevens van vergelijkbare panden. Een taxatieverslag is géén taxatierapport.

U kunt het taxatieverslag rechtstreeks bekijken (en afdrukken) op de website  MijnOverheid.nl. Hiervoor heeft u DigiD nodig. De informatie over uw woning vindt u onder de kop 'Wonen', ‘WOZ-gegevens’.

Het verslag kunt u ook via e-mail of  telefonisch, telefoon (015) 380 41 11, opvragen bij de gemeente.

Heeft u een onderneming (winkel, bedrijf) dan kunt u voorlopig alleen via e-mail of telefonisch een verslag opvragen.

Waar vind ik het aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke heffingen?

Het aanslagbiljet ontvangt u jaarlijks per post, meestal eind februari.

Een kopie van het aanslagbiljet kunt u via e-mail of  telefonisch, telefoon (015) 380 41 11, opvragen bij de gemeente.

Let op: de gemeente Midden-Delfland verstuurt het aanslagbiljet alleen per post en maakt (nog) geen gebruik van de Berichtenbox van MijnOverheid.nl. U kunt het aanslagbiljet dus NIET inzien via de Berichtenbox.
In de toekomst hoopt de Gemeente Midden-Delfland ook aan te sluiten op de Berichtenbox van MijnOverheid.  

Wat is de waardepeildatum?

De waarde wordt vastgesteld naar het prijspeil op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum. De WOZ-waarde voor belastingjaar 2024 heeft dus als waardepeildatum 1 januari 2023.

Als er tussen de waardepeildatum en het begin van het belastingjaar wijzigingen zijn geweest (bijvoorbeeld verbouwingen of wijziging van bestemming) dan wordt de waarde vastgesteld naar de staat van de onroerende zaak zoals deze is aan het begin van het belastingjaar. Deze datum wordt toestandsdatum genoemd. Voor 2024 is de toestandsdatum in dat geval 1 januari 2024.

Zijn wijzigingen aan een pand (verbouw, aanbouw, sloop) van invloed op de WOZ-waarde?

Na een wijziging kijken wij of dit gevolgen heeft voor de waarde. Is de wijziging in 2024 dan heeft dit geen gevolgen voor de WOZ-waarde 2024. Met deze waardeverandering wordt het volgende jaar (2025) rekening gehouden.

Hoe wordt de WOZ-waarde voor een woning bepaald?

De waarde van een woning wordt modelmatig bepaald.

De gemeente verzamelt zoveel mogelijk marktgegevens. Dit zijn bijvoorbeeld verkoopcijfers, huur- en vraagprijzen, maar ook informatie over de staat van een woning of bijzondere omstandigheden bij verkoop. Belangrijk voor de waardebepaling zijn het type woning, de grootte, het bouwjaar en de ligging van een woning.

Op basis van deze gegevens maakt de gemeente een taxatiemodel. Dit model bepaalt, door vergelijking, een waarde voor de woningen. Op deze manier worden uit alle gerealiseerde verkoopcijfers de waardes voor de woningen bepaald.

Lees ook de uitleg over de WOZ-waarde en bekijk de animatievideo 'Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald' op de website van de Waarderingskamer. 

Hoe is de waarde van een dijkwoning bepaald?

Waterverdedigingswerken, zoals dijken en dijkjes langs het water, mogen niet worden meegenomen in de WOZ-waarde. Zij vallen onder de Uitvoeringsregeling uitgezonderde objecten Wet waardering onroerende zaken.

Wanneer bijvoorbeeld een woning aan het water ligt, kan een deel van de tuin een dijkje zijn. Als dit dijkje door het Hoogheemraadschap van Delfland is aangewezen als waterverdedigingswerk, dan wordt dit dijkje buiten de WOZ-waarde gelaten.

Het gaat om woningen en andere objecten die in of op de zogenoemde kernzone liggen. Of uw object in de kernzone ligt, kunt u zien op de kaart van het hoogheemraadschap waarop de dijklichamen staan. Deze kaart heet een legger. De kaart vindt u op de site van het hoogheemraadschap: https://www.hhdelfland.nl/overheid/beleid-en-regelgeving/leggers

De uitzondering betreft alleen de grond en niet het gebouwde deel (zoals de woning en de ondergrond daarvan). Alleen onbebouwde delen vallen onder de regeling.

Aan de hand van de legger heeft de gemeente de oppervlaktes van de uitgezonderde gedeelten berekend. Op het taxatieverslag is dit te zien als het onderdeel ‘grond waterverdedigingswerken’.

De WOZ-waarde zal bij deze objecten lager zijn dan de marktwaarde van de woning. De marktwaarde, de prijs die een koper zal betalen, is inclusief de waarde van de uitgezonderde grond. De WOZ-waarde gaat uit van een kleiner perceel.

Heeft u gevonden wat u zocht?